Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Olej z orzechów makadamia – właściwości i zastosowanie

2023-07-19
Olej z orzechów makadamia – właściwości i zastosowanie

 

Olej makadamia wykazuje szereg właściwości dobroczynnych dla ciała oraz włosów. Ogrom zastosowań w codziennej pielęgnacji to nie wszystko - składnik ten jest chętnie wykorzystywany również do masażu, a także dodawany do kąpieli. Ponadto sprawdza się w przypadku osób pragnących zadbać o jędrność swojej skóry oraz walczących z cellulitem. Ważne jest jednak, jakie składniki mu towarzyszą oraz jakie zastosowanie nas interesuje. Warto poznać bliżej olej makadamia nierafinowany, który jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasz organizm na wielu płaszczyznach.

 

Olej makadamia. Właściwości kosmetyczne

Olej makadamia to jeden z częściej wykorzystywanych w kosmetyce naturalnych składników. Listę jego licznych właściwości należy rozpocząć działaniem antyoksydacyjnym, dzięki któremu gwarantuje skuteczną ochronę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Olej doskonale się wchłania, nie zatykając przy tym porów. Co ciekawe, wykazuje bardzo dobrą biozgodność ze skórą ludzką. Świetnie ujędrnia, nadając cerze młodego i promiennego wyglądu, a przy tym nie pozostawia na skórze tłustej, lepkiej powłoki. Nie powoduje podrażnień, nie wywołuje alergii. Współgra z każdym rodzajem skóry, także cerą wrażliwą i alergiczną. Redukcja zaczerwienienia oraz podrażnienia? To również olej makadamia. Właściwości tego składnika okażą się również zbawienne dla skóry starzejącej się, dlatego olej często pojawia się w preparatach anty-aging. Dlaczego warto stosować olej makadamia? Właściwości kosmetyczne dotyczą przede wszystkim wysokiej zawartości dobroczynnych substancji:

  • regulującej gospodarkę wodno-tłuszczową witaminy A;

  • spowalniających procesy starzenia skóry witaminy E oraz kwasu palmitynowego;

  • wzmacniającej skórę witaminy B;

  • stanowiącego ponad 50% oleju makadamia kwasu oleinowego;

  • pomagającego w odbudowywaniu bariery ochronnej kwasu linolowego;

  • wykazujących właściwości gojące fitostrenoli.

 

Olej makadamia. Zastosowanie

Przede wszystkim olej makadamia jest chętnie wykorzystywany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji twarzy. To idealny składnik dla miłośników naturalnych kosmetyków, dla których skład wybieranych produktów ma ogromne znaczenie. Ponadto można go znaleźć w propozycjach przeznaczonych do pielęgnacji ciała, włosów, paznokci. Naturalne kremy i sera, masła, balsamy, peelingi do ciała, odżywki, szampony, balsamy czy maski do włosów to tylko niektóre z kosmetyków, w których z powodzeniem można znaleźć olej makadamia. Zastosowanie jest niezwykle szerokie, dzięki czemu każda osoba zainteresowana tematem znajdzie coś dla siebie.

 

Olej makadamia na włosy

Składnik, o którym mowa, z powodzeniem może być wykorzystywany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry oraz włosów. Wraz ze wzrostem pielęgnacyjnej świadomości coraz większą popularnością cieszy się również olejowanie włosów. Kosmetyki na bazie oleju makadamia są polecane osobom o każdym typie włosów, aczkolwiek najlepiej sprawdzają się na włosach suchych, zniszczonych, farbowanych i pozbawionych blasku. Olej makadamia na włosy pozwala na dłużej utrzymać kolor, fantastycznie nawilża, regeneruje oraz czyni włosy miękkimi i gładkimi.

 

Olej makadamia na cellulit

W skutecznej walce z cellulitem również bardzo dobrze sprawdzą się produkty na bazie oleju makadamia, które naturalnie regenerują, odżywiają i ujędrniają zwiotczałą skórę, dodatkowo stymulując krążenie krwi.

 

Olej makadamia na twarz

Olej makadamia na twarz oraz ciało można używać bezpośrednio. Można również stosować kremy, balsamy, żele oraz inne rodzaje kosmetyków, w których składzie znajduje się olej z orzechów makadamia. Bardzo ważna jest systematyczność oraz wybór odpowiednich preparatów, które pozwolą osiągać długotrwałe efekty. W codziennej pielęgnacji można używać kremów i masek, jak również samoistnie olej makadamia nierafinowany, który należy wmasowywać w oczyszczoną skórę i pozostawiać do całkowitego wchłonięcia.

 

Jak pozyskiwany jest olej z orzechów makadamia?

Makadamia to drzewo z rodziny srebrnikowych, które naturalnie występuje głównie w Australii, ale obecnie jest również uprawiane na przykład na Hawajach. Celem uprawy jest pozyskiwanie orzeszków, które stanowią smakowity produkt pod względem spożywczym, ale są też źródłem dobroczynnego oleju, który świetnie sprawdza się w produktach o charakterze kosmetycznym. Olej wykazuje odporność na ciepło, ma przejrzystą barwę i jest bogatym źródłem minerałów oraz witamin. Otrzymywany jest podczas tłoczenia na zimno, a więc podczas procesów mechanicznych, bez konieczności stosowania wysokiej temperatury.

 

Szeroki wybór produktów dla włosów, twarzy i ciała

Wśród przygotowanych przez nas kosmetyków znalazły się sera, ampułki, kremy, peelingi oraz inne kosmetyki takich marek, jak ClaresaApis czy Bielenda, które łączą w sobie doskonałą jakość, na którą składa się przemyślany skład obejmujący liczne składniki aktywne, nowoczesną formułę oraz zróżnicowany charakter, dzięki czemu każda osoba zainteresowana ofertą będzie mogła znaleźć kosmetyki na bazie oleju z orzechów makadamia odpowiadające własnym potrzebom.

Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 210 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-13
Bardzo szybkie przygotowanie zamówienia i wysyłka. Sklep super. Niestety na dostawę wybrałam Pocztex - totalna porażka, dezinformacja o dniu dostawy, nawet nie było kuriera (byliśmy obecni), a twierdził, że zostawili awizo (skrzynka pusta). Musiałam jechać odebrać w punkcie odbioru.
2024-02-04
Bardzo szybka obsługa
pixel